Ruiken, voelen, proeven… in de Cruyderie worden de zintuigen geprikkeld. Van jong tot oud leert hier over het kruidengebruik in de middeleeuwen, zowel in de vroege als in de late middeleeuwen, zowel in rijke middens en abdijen als bij het gewone volk, zowel in de keuken als voor de geneeskrachtige of magische werking.

Ook het volksgeloof komt hier aan bod. Wat was de rol van de kruidenvrouwen? En waarom werden velen als heksen vervolgd?

In een kruidenworkshop kunt u ook zelf aan de slag en kruidenzakjes, kruidenstrooisels, zalfjes, drankjes, … leren maken. Ook voor kinderen, aangepast aan de leeftijd.

 

Of gaat u liever op stap? Een kruidenwandeling of een magische en zinnenprikkelende wandeling doorspekt met verhalen en volksgeloof zal u zeker kunnen boeien.

  • Kruidenwandeling. Langs de weg en in het bos vinden we tal van planten, struiken en bomen die de mens al van oudsher gebruikt om hun geneeskrachtige werking. Lies (herborist en natuurgids) neemt u mee op ontdekking.

 

  • Planten en volksgeloof. Op deze wandeling leert u over de sterke binding die de mens vroeger had met de natuur, maar ook welke gebruiken vandaag nog bestaan. Waarom brengt een klavertje vier geluk? Wonen er echt kabouters in vliegenzwammen? En waarom nemen we met de kerstdagen hulst, klimop en een spar in huis? Goden, bosnimfen en saters, elfjes en kabouters, de duivel en zijn heksen, natuurgeesten, dwaalkruiden… het wordt een magische en zinnenprikkelende wandeling.

 

  • Natuurwandeling voor kinderen. We gaan op ontdekking in de magische wereld van Moeder Natuur.

 

Ook voor personen met een beperking zijn er mogelijkheden.