Het middeleeuws collectief biedt workshops en demonstraties van verschillende weeftechnieken aan.

Demonstratie kaartwevenKaartweven

Kaartweven is een oude techniek die stamt uit de Keltische tijd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kaarten met vier gaatjes en wol in verschillende kleuren om een smalle band te weven.

U kunt het eens zelf uitproberen met een op voorhand klaargemaakt patroon en het resultaat krijgt u achteraf mee. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kunnen we een aantal voorbeelden tonen van meer ingewikkelde patronen. Kijk zeker ook eens goed naar de middeleeuwers rond je, misschien zie je wel riemen en versieringen op hun kledij.

Sterweven

Naast het kaartweven bieden we ook nog sterweven aan, ook gekend als het ’trollenwiel’. Tegenwoordig is dit beter bekend als ‘kumihimo’ omdat het nu in Japan populair is. Bij deze techniek maken we gebruik van een houten schijfje om zeven touwtjes (in verschillende kleuren) tot een dikker touwtje of veter te vlechten. We weven in de workshop een armbandje.

Vlechten

vlechtenBij deze techniek bevestigen we drie tot zeven lange lussen aan een vast punt. We vlechten met de vingers in de lussen een mooie meerkleurige vlecht tot een haar- of armbandje.